Baekspringe... macht lustig!

Van onze verslaggever

 

Fenomenaal. Dat was vorig jaar de meest gehoorde uitspraak na een middagje beekspringen in Neer. Het liep al tegen achten, toen de meeste aanwezigen de achter de rug liggende sportdag nog eenmaal de revue lieten passeren. 'Ongezien zelfs', zei een enkeling, terwijl deze jongeman tevreden naar de ondergaande zon keek, een fles bier in de hand. Zijn vrienden om hem heen en een dag van morgen die steeds verder weg leek te liggen. Wat is dat toch met mooie zomeravonden, waarop we het het echte leven lijken te vergeten? Avonden, waarop we oprecht geloven dat alles nog mogelijk is. Dat het nog nergens echt te laat voor is, wat ook zo ook is.

Onvergetelijk, die avonden na het beekspringen. Zie ze eens staan in de wei bij de Neerbeek, de jongens en meisjes, de mannen en vrouwen. Een tent, een beek en een koelkast. Meer hebben ze niet nodig om een schitterende avond te beleven. Avonden die een gelukzalig gevoel van heimwee in ons allen oproept. Veertig, vijftig jaar geleden stonden hier op deze zelfde plek hun vaders en moeders, hun opa's en oma's, hun bijna vergeten ooms en tantes, maar nu, nu op deze magische avond, lijken ze allemaal dichterbij te zijn dan ooit. Fantastisch.

 

Iets dat ook gezegd werd over de prestaties van de winnaar van vorig jaar: Tom Berben. Zoals wel vaker in zijn turbulente leven arriveerde hij veel en veel te laat. Een brunch van zijn schoonmoeder ter gelegenheid van de een of andere onbeduidende mijlpaal gooide bijna roet in het eten. Twee minuten later zweefde mijnheer vlotjes naar de overkant. De rest van de deelnemers zag het met lede ogen aan, want elke beekspringliefhebber weet het; de eerste sprong is meer dan een daalder waard. Onbedreigd pakte de antennebouwerszoon, opgegroeid in de sloppenwijken van Hanssum, voor de tweede maal op rij de titel. Die avond brak iedereen het hoofd over dezelfde vraag: wie moest in staat worden geacht om deze puberale veteraan volgend jaar te vloeren? Niemand die het wist.

En nu een jaar later weten we het nog altijd niet, want het heeft er alle schijn van dat Tom Berben ook dit jaar aardig in vorm is, al viel hij op het penaltytoernooi tegen. Het aantal tegenstrevers schijnt dit jaar erg hoog te zijn. De organisatie heeft naar eigen zeggen geen gebrek aan deelnemers. Har Augustinus zegt hierover het volgende: 'een record aantal deelnemers heeft zich dit jaar aangemeld. Dat is positief. Al zou ik zelf graag zien dat er nog meer Eritreeërs en of Wit-Russen zouden meedoen. Het blijven gewoon ontzettend goede springers en met wat geluk blijven ze nog een week op mijn pittoreske camping hangen en met nog wat extra geluk betalen ze me ook nog, alvorens ze bij nacht en ontij als een Poolse dief in de nacht weer verdwijnen'.

 

Het is nog hoogst onzeker of de top van de beekspringwereld acte de présence in Neer gaat geven. Congolees kampioen Willie Mbongo is er zeker niet bij. De nummer 604 van de wereldranglijst viel uit de boom tijdens de dit jaar toch wel tegenvallende kokosnotenoogst en hangt nog altijd vast. Nummer 327 van de wereldranglijst kunnen we ook doorstrepen. Eddy deNeukere uit Herk de Stad ondervindt nog altijd hinder van zijn eenmalige oefensprong vorig jaar in hetzelfde Neer. Volgens deNeukere zou bestuurslid Onno Geelen gezegd hebben dat niet landen op het luchtkussen extra punten op zou leveren. Zelfverzekerd waagde Eddy de sprong. Onverzekerd en met gebroken rug toog hij nog voor de wedstrijd in zijn camion huiswaarts. De rijdende rechter doet volgende week uitspraak over deze slepende affaire.
De Deen Per Springvaer moeten we echter wel tot de kanshebbers rekenen. Dit jaar won hij zowel de wereldbekerwedstrijden in Poederlee als in Wuppertal. En omdat hij toch een weekeinde bij Barbara Bosman logeert, neemt hij tevens de gelegenheid te baat om ook in Neer even langs te wippen. 

Het echte gevaar moet dus van de Neerse, Roggelse en of Nunhemse jongens komen. Wat te denken van een Jolle Thomassen? De man van spachtel en poets moet in staat worden geacht om mee te strijden voor een van de zeven podiumplekken. Of Geert Jeurninck, de troef van Brumholt, ooit een keer vanuit het niets zomaar tweede geworden, dan kun je iets. Of Frank Nijssen, ook zo'n Hansummer die door kappes en tabak gaat als het om de eindwinst in Neer gaat. Misschien zijn de broeders Scheres wel in staat om zondag voor vuurwerk te zorgen? Of Danny Sanders, de man van alles of niks, waarbij het uiteindelijk vaak om niks uitdraait. Misschien is het publiekslieveling Johny Kembo wel, al jaren een vertrouwd gezicht in de Neerse wateren. En wat te denken van Lowie Mennen, de verrassende nummer van twee van vorig jaar, een man die wel voor het beekspringen gemaakt lijkt te zijn. Alsof hij jaren niets anders deed zo sjeesde hij over de Neerse beek. En zo zijn er nog 218 deelnemers, allen jongens van Jan de Wit, die zondag strijden om de hoogste eer. Zondag rond de klok van 5 weten welke waaghals naar huis gaat met £ 100,-, een vat bier en 1 maagd van 72.

 

Maar er is meer. Zo wordt de grote pauze gebruikt om de nieuwe Maaskoningin te kiezen. Het wordt de hoogste tijd dat Nel Puts-Jochems na 43 jaar een waardige opvolgster krijgt. Organisator van dit nieuwe onderdeel Martijn Berben verheugt zich vooral op de badpakkenronde. Geïnteresseerde dames kunnen zich nog altijd bij Martijn aanmelden. Voor de nieuwe Maaskoningin ligt een prominente rol op het Europees Schuttersfestijn in het verschiet. Wie wil daar niet bij zijn? 

En er is natuurlijk nog het touwtrekken. Zeker nu de winnaars van vorig jaar er niet bij zijn, liggen er kansen voor iedereen. Het touwtrekken blijkt al jaren een echte publiekstrekker te zijn. We zijn vooral benieuwd naar de prestaties van Verkeswullem – coach Roel van Pol schijnt weer in genade te zijn aangenomen – team bouwbedrijf Dorssers, team doe het zelf Veugelers, team dierenspeciaalzaak Vestjens, Maasoever 3, team café-bar la Montagne-Silvrants en team Sjra van KoalePietje voor al uw gasflessen.

 

 

Oh ja, en we hebben nog meer geluk. Big Benny komt ook nog. Zingen, he?

Tot zondag, kijklustigen!

Baekspringe... macht lustig!

 


Ps. we zijn nog op zoek naar een maagd van 72. Gegadigen kunnen zich aanmelden via het adres info@baekspringe-naer.nl. Dames die willen meedingen naar de titel Maaskoningin Naer 2017 kunnen zich bij Tinus van Cafe Sjaen aanmelden, als José niet in de buurt is.