Touwtrèkke Naer… Choose Life, Choose Touwtrèkke

Van onze verslaggever

 

Touwtrekken. Voor het laatst een olympische discipline in het jaar 1926, toen het olympisch circus zijn tentenkamp in Antwerpen opsloeg en ‘den Congo’ nog gewoon een kolonie van België was. Harie van Pietjes is de enige Naerse die het nog na kan vertellen: ‘Ich weit ut noag as de daag van gisterrrrruh. Wae kaeke op un grrrrroat scherrrrrm veurrrrr de kirrrrk. En Jo van Smaed veel laterrrrr in het urinoirrrrr bij Piet van Toon´. Na deze onnodige, doch mieters leuke anekdote, is het de hoogste tijd om de deelnemers van dit jaar onder de spreekwoordelijke loep te nemen. 

 

De titelverdediger van vorig jaar – deze woordcombinatie riekt naar een stijlfout – acteert dit jaar onder de naam ‘Gratis beer in de tent’. Vorig jaar wonnen deze, veelal Neerse, zwaargewichten de Neerse touwtrektitel na een beslissing die het best samen te vatten onder de noemer ‘scheidsrechterlijke dwaling’. Het is daarom dat de organisatie dit jaar voornemens is om de spelregels, zoals die reeds drie jaar op de website staan, zelf ook eens door te lezen. Hoe dan ook, de mannen van ‘Gratis beer in de tent’ staan te popelen om het Neerse volk wederom te bewijzen dat zij toch echt de beste zijn.

 

Een andere vaste deelnemer, VC Neet Kepot te Kriege, is tot groot genoegen van de vele Neerse fans rechtstreeks geplaatst. Godzijdank, want zeg eens eerlijk, wat is het touwtrektoernooi zonder de markante grimassen van een man als Jacques van Melick? Al jaren zit dit team op het vinkentouw, te azen op die ene grote overwinning. En wie weet, is het zondag al zo ver.

 

Een team dat het dit jaar over een andere boeg gaat gooien, is het team van ‘Verkes Wullem’. Ze zijn, naar verluid, zelfs al enkele keren op de Mussenberg gesignaleerd. Niet met een paar kratten bier achter op de fiets, maar rennend! We horen het al denken, “dit moet niet gekker worden”, maar lieve lezers, het is menens in het kamp van Verkes Wullem. Niets wordt dit jaar aan het toeval overgelaten. Zo is trainer Roel van Pol, na 38 jaar trouwe dienst, aan de dijk gezet. Geen half werk dus. We gaan zien of deze draconische maatregelen tot het gewenste resultaat gaat leiden.

 

Het team ‘Zieger en Zonen’ is een relatieve nieuwkomer in het Neerse touwtrekgeweld. Wij zijn benieuwd of dit team in staat geacht moet worden om de gevestigde orde het vuur aan de schenen te leggen. Met grote namen als Ruud Boonen en Bart Smits zullen ze toch voor een geslaagd debuut moeten kunnen zorgen.

 

Nieuw dit jaar is de broederstrijd tussen de twee Neerse schutterijen, die beide een team trekkers afsturen. Mochten deze teams allebei in de finale komen, dan wordt er zaterdag 23 juli verder gekaveld, zo laat de organisatie al weten. De winnaar van deze gedroomde eindstrijd organiseert op zijn beurt het beekspringtoernooi van volgend jaar.

 

De organisatie spreekt, onder het motto “hoe meer zielen, hoe meer vreugd, zolang ze maar niet uit Swalmen komen” de hoop uit dat nog meer touwtrekteams zich aanmelden. Mochten jullie na bovenstaande gelezen te hebben, nu denken: “mijn god, wat leuk allemaal, hier moeten wij ook bij zijn”, dan zijn jullie van harte welkom. Opgeven kan nog immer via de website van het Baekspringe in Neer.

Sluiten wij deze berichtgeving af met de wens, zondag veel kijklustigen te mogen begroeten op de spring- en trekwei, gelegen bij de Eilandbrug. De frikandellen liggen reeds in het vet, het bier is al aardig op temperatuur en de zomer van 2016 schijnt op zondag 17 juli te gaan plaats vinden. Het enige dat je zelf moet doen is de verjaardag van je schoonmoeder afbellen. Wat houd je nog tegen? Tot zondag!

 

Choose life, Choose touwtrèkke…

 

De volgende aflevering zoomen we in op het vrouwentouwtrekken!

 

Ps 1. De kleurwedstrijd is door Jack Emonts gewonnen. Het juiste antwoord was ‘wit’.

 

Ps 2. We zoeken nog een slaapplaats voor de Afrikaans kampioen Baekspringe Willie Mbongo, zijn verzorger Frans Guyana en zijn zeven, nogal luiduchtige, buitenechtelijke kinderen. Hun voorkeur gaat uit naar een boomhut.